Zdrav doručak, napravite sami svoj muesli crunch! :)

12:44

Svi već znamo da doručak ne bi smjeli preskakati ako nam je stalo do zdravlja. Ja recimo vjerujem u to, jer sama po svom tijelu vidim što mi se događa ako recimo preskočim doručak, npr:

Imam manje snage do ručka,
Apetit za ručak mi je k'o u vuka, mogla bih pojesti i cijelog vola,
Ista stvar i za večeru koja bi za lijepu liniju trebala biti najsiromašniji obrok u danu...

Ali to je samo moje mišljenje i moje iskustvo što se u mojem tijelu događa kada preskočim doručak... No preskakanje sam svela na minimum i makar išla na faks rano ujutro, dići ću se pola sata ranije da kvalitetno doručkujem.

To ne znači da ću pojesti sendvič ili pecivo iz pekare, nego npr ovo iz naslova što jako jako volim.



Prije sam stalno kupovala kupovni muesli, ili Fitness žitarice, a onda sam pročitala članak da li znamo koliko proizvođača u svoj muesli dodaje šećere kako bi im poboljšalo okus? Kada sam provjerila kod kuće kutiju svojih Fitness žitarica zgrozila sam se!

Dakle u pitanju su bile Fitness žitarice s čokoladom i na 100 g proizvoda te žitarice sadrže 25 g šećera! Dakle po porciji od 30 g žitarica one imaju 7,5 g šećera... Probajte uzeti toliko šećera i tek toliko ga sažvakati za doručak...

Po meni je to nepotrebno i onda je moja draga mama (hvaalaaa mama <3 ) shvatila da je negdje u knjižici s receptima zametnula recept za domaći muesli. I tako smo ga našli i krenuli u pripremu!

Ovaj muesli možete raditi po svojim preferencijama, a mi ga radimo ovako!

Recept

20 dag zobenih pahuljica
20 dag pšeničnih pahuljica
10 dag lana
20 dag kokosa
15 dag oraha
15 dag lješnjaka
20 dag čokolade za kuhanje
Med po želji
...

No ovog recepta se ne držimo svaki put, nekada samo otprilike dodajemo sastojke koje želimo ili koliko želimo, ali uvijek su zastupljeni kokos, zobene i pšenične pahuljice, lan i orašasti plodovi. I čokolada, ne zaboravimo čokoladu!! :D

Dakle u jednoj posudi izmiješamo sve sastojke (osim čokolade) i onda dodajemo lagano otopljeni med. Koliko meda vam treba? Onoliko koliko je potrebno da sjedinite smjesu. Recimo oko 20-30 dag. Smjesa ne treba biti kompaktna nego mrvičasta kao i svaki crunch muesli.

Smjestu stavimo na papir za pečenje i stavimo u pećnicu na 150 stupnjeva i pečemo 10-15 min. Nakon prvih 5 minuta dobro je malo promiješati muesli da se svaka strana dobro zapeče.


Čokoladu isjeckanu na komadiće je preporučljivo dodati tek kada se ova ispečena smjesa ohladi, logično da se ne otopi :D


Ispečena smjesa izgleda ovako.



Već mi sad zazubice rastu koliko je ovo fino!

Smjesu nakon hlađenja i miješanja sa čokoladom uskladištimo u posudu po želji i čuvamo na sobnoj temperaturi.


A želite li znati kako ovo ispadne crunch muesli? Tako što se pečenjem ovih sastojaka med karamelizira i svi se sastojci malo osuše te ih med povezuje u male zalogajčiće/loptice/grudice koji tako lijepo hrskaju pod zubima kada ih jedemo.

Ovaj muesli jedem sa voćnim jogurtom (jer ne volim obični, ne znam zašto, ali nikad ga nisam voljela), ili običnim jogurtom u koji izgnječim jednu bananu ili koje god mi je voće pri ruci, te unutra ubacim muesli i još malo kokosa, jer svi znaju da sam luda za kokosom.


A znam ubaciti i Chia sjemenke od nedavno kada sam pročitala o njihovoj dobrobiti za organizam.


I to je to!

Još ću samo napisati neke dobrobiti od ovih sastojaka.

Pšenične pahuljice - sadrže proteine, ugljikohidrate, vitamine, minerale, enzime i dr.

Zobene pahuljice - bogate proteinima, vlaknima, mineralima (kalcij, fosfor, magnezij, željezo), vitaminima, a sadrži i dosta kvalitetnih masti. Regulira metabolizam, pomaže kod depresije, čisti kožu, omekšava ju i smiruje.

Lan - sadrži omega-6 i omega-9 i omega-3 masnu kiselinu, vitamine B1, B2 i C, fitosterole, antioksidanse, minerale, vitamin E i karoten.  Bogatiji je omega-3 masnom kiselinom nego riblje ulje! Najvažniji antioksidans koji sadrži je lignin kojeg ima u većoj koncentraciji nego kod bilo kojih drugih namirnica, a to je važno jer posljednje studije govore u prilog njegovim antikancerogenim svojstvima, pogotovo kad su u pitanju karcinom dojke i debelog crijeva.

Kokos - sadrži ugljikohidrate, masti, proteine, minerale, vitamine, vlakna i fitosterole. Može se koristiti za liječenje bolesti dišnog sustava, pothranjenosti, probavnih smetnji, a sportaši ga koriste kao izvor energije jer doprinosi poboljšanju izdržljivosti. Doprinosi izlučivanju inzulina i iskorištavanju glukoze u krvi, usporava pojavu osteoporoze... Također se smatra da pomaže u liječenju karcinoma dojke i debelog crijeva.

Orašasti plodovi - Bogati su za srce i krvožilni sustav omega-3 kiselinama, vitaminima i mineralima, te su i izvor energije. Pomažu jačanju kože, kose i noktiju, jačanju memorije i koncentracije, te utječu na povećanje libida.

Čokolada - bogata je fosforom i magnezijem, željezom, cikom i kalijem. Sadrži i masti, vlakna ugljikohidrate, kofein, beta karoten, lecitin i vitamine. Vraća dobro raspoloženje jer potiče stvaranje serotonina (hormona dobrog raspoloženja)

Med - već sam o njemu pisala i sve o njemu možete pročitati OVDJE.

Chia sjemenke - sadrže proteine, vitamine, minerale, vlakna... Daju energiju, pomažu kod probavnih smetnji, pomažu kod dijabetesa, poboljšavaju zdravlje krvnih žila, štite probavu i čiste crijeva, opskrbljuju tijeko zalihama omege-3, jačaju zube i kosti, opskrbljuju tijeko bjelančevinama, poboljšavaju san, potpomažu mršavljenju...

A sad nakon svega pročitanog priznajte da je ovo super doručak :D

Ne pazim na prehranu pretjerano, jedem što volim, idem u McDonalds na sladoled, povremeno Mc Toast i Cheese Plain, jedem pečenja, svo meso, krumpir, tjesteninu, kruh, voće, povrće baš i ne volim, ali tjeram se da ga jedem. Makar ne pazila na prehranu, mislim da je doručak vrlo bitan i da bi svatko mogao uvesti ovakav o kojem sam pisala tek toliko da pomognete svojem tijelu i zdravlju.

Kakvo je vaše mišljenje o doručku? Hoćete li isprobati ovaj recept? :)

You Might Also Like

10 comments

  1. Wow, mislim da ću ovo probati. Inače nisam bila ljubitelj "pahuljica" dok nisam pronašla neke u Mulleru koje su divota, a zdrave, ali ih već neko vrijeme ne mogu pronaći. Ako probam, javim dojmove D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja obožavam sve vrste pahuljica, mueslija, ČOKOLINA... :D Ali sam se razočarala koliko su neke kupovne vrste pune šećera, stoga je za mene ovaj recept idealan i obavezno javi ako ga probaš :D

      Izbriši
  2. ovo je jako jaaako zanimljiv post, prvom prilikom kada kupim sve sastojke sigurno cu probati ovo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :D Lidl je moja glavna trgovina u kojoj kupujem zobene pahuljice i kokos :D A i Dm ima neke pahuljice i lan vidjela sam :) Također kada probaš (ako probaš) javi dojmove :D

      Izbriši
  3. naj zanimljiviji post do sada!! znaci... muslii... naj bolje jelo po meni bolje od bilo cega !!! skupocjenog, zdravog, slatkog.. ovisna sam o njemu od uvijek, i nisam ga jela jaako dugo iz razloga sto su velika vecina njih puna kemikalija, gmo žitarica, od nekih čak nemožeš imati djecu a neka zatupljuju malu djecu.. znaci grozno, a sad ovo kad vidim vrh!! baš si me oraspoložila, znala sam da se može napraviti doma, ali dijelovalo je puno kompliciranije. hvala ti <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajme ne znam što da kažem na ovaj komentar <3 Puno puno ti hvala! Nije nimalo komplicirano, ali zato je okus odličan :) Drago mi je da sam ti pomogla, zbog ovakvih reakcija mi je drago što mogu podijeliti svoje znanje sa ostalima :D

      Izbriši
  4. super recept radim svakako!!!!!!!! a gdje kupuješ te chia sjemenke? mislim znam da ih ima u "zdravim" trgovinama i slično no zanima me jel ima neke rezlike u kvaliteti, brandu, cijeni i sl?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kupujem ih u Bio & Bio trgovinama, 200 g je 60 kn :) Mislim da nema neke razlike prevelike u kvaliteti i između brandova... Ali svakako ću ih kupiti i na iHerb stranici, tamo su nešto povoljnije cijene nego ovako u trgovinama :)

      Izbriši

Svaki komentar je dobrodošao, hvala! :)

Slijedite me :)

Follow on Bloglovin